Γιώργος Τσανάκας

Τι τους έκανες στρατηγέ, τι τους έκανες ΘΡΥΛΕ της Ευρώπης!

Το βράδυ αυτό θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό όλων, με τα παλικάρια του Ολυμπιακού να γράφουν άλλη μια χρυσή σελίδα στην πλούσια ιστορία του τεράστιου αυτού συλλόγου. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Και αν δεν γίνει αυτό… Τη συνέχεια την ξέρετε και σίγουρα την τραγουδάτε το τελευταίο τρίωρο που παρακολουθούσατε το ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΠΟΣ που γράφτηκε στη Σερβία! Ένα βράδυ που θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία, έξι γκολ που θα τα θυμόμαστε ένα προς ένα για χρόνια. Τα λόγια έχουν στερέψει, τα δάκρυα σε πολλούς επίσης! Κάτι παλικάρια με πληγωμένο εγωισμό και ένας ανέκφραστος ΜΑΓΚΑΣ να κοιτάει σαν να είναι το σκορ… 1-1 σε κάθε μία από τις ΕΞΙ ΓΚΟΛΑΡΕΣ που έκαναν περήφανο τον κόσμο του Ολυμπιακού!

Να το πεις ραψωδία; Να το χαρακτηρίσεις ως μια ανυπέρβλητη πρόκριση που δεν θα πίστευε πως μπορεί να την πετύχει ακόμη και ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο με τίτλους ευρωπαϊκούς στο παλμαρέ του; Τα λόγια δε φτάνουν για αυτή τη μαγική νύχτα…

Οι έντεκα κομάντος με τις ερυθρόλευκες φανέλες, ήταν τρομερά αφοσιωμένοι στο πλάνο που σχεδίασε άριστα ο στρατηγός από τη Βασκονία. Αυτός ο άνθρωπος που έσπευσαν οι «πανηγυρτζήδες» των πρώτων σερί νικών να… κράξουν μετά από δύο άσχημες ήττες που ήρθαν και οι αντίπαλοι είχαν ευστοχία που έχει στην καριέρα του στις βολές ο Στεφ Κάρι! Υπήρξαν λάθη που έγιναν, τα οποία αναγνωρίστηκαν από όλους. Και ίσως αυτές οι «σφαλιάρες» να έκαναν καλό, αφού τα όσα έγιναν στη Σερβία την Πέμπτη το βράδυ και την... Παρασκευή τα ξημερώματα, γράφτηκαν στα βιβλία της ιστορίας.



Το πλάνο αιφνιδιασμού της Μακάμπι πέτυχε, ο Ολυμπιακός ξεπατίκωσε στο χορτάρι το πρώτο ημίχρονο του εκτός έδρας αγώνα της Φερεντσβάρος και έβαλε στέρεες βάσεις για να έρθει μια πρόκριση που έμοιαζε χαμένη από χέρι. Με παίκτες-καμικάζι στις μονομαχίες, τις γραμμές να έχουν μικρές αποστάσεις και την «Αγία Τριάδα» του άξονα να λειτουργεί αρμονικά, οι Πειραιώτες άρχιζαν να απλώνουν στο χορτάρι τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αυτό το σύνολο. Ο Ποντένσε έκανε πράγματα που δεν έκανε ούτε στην Premier League, αποτελώντας την ηγετική μορφή μέσα στο γήπεδο. Άψογο τελείωμα για το 1-0 και δύο πάρε-βάλε στο τελευταίο δεκάλεπτο, ένα στον Φορτούνη και έναν στον Ελ Κααμπί για το 3-0.

Αυτό ήταν: όσοι δεν πιστέψατε, θα πιστέψετε! Παρά το γκολ της Μακάμπι στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους με την απερισκεψία του Ρέτσου, κανείς δεν πανικοβλήθηκε. Οι «ερθρόλευκοι» είχαν το καθαρό μυαλό, πάτησαν πάνω στο μομέντουμ που είχαν ήδη χτίσει και με το αδιανόητο ψαλίδι του Ελ Κααμπί έφεραν ξανά την πρόκριση σε ισορροπία! Αυτός ο τύπος που επειδή δεν ξέρει την μπάλα του Ελ Αραμπί δεν… κάνει σε μερικούς, αυτή η φοράκλα από το Μαρόκο, έβαλε ένα αδιανόητο γκολ! Το πώς γυρίζει το σώμα του, η δύναμη που βάζει στο χτύπημα, ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!



Ο Όρτα προδόθηκε από τις δυνάμεις του, ο Θεός του ποδοσφαίρου ήταν με τον Ολυμπιακό στην κεφαλιά του Πέρετζ και ο Μεντιλίμπαρ δεν δίστασε να το γυρίσει σε 4-4-2 με Γιόβετιτς-Ελ Αραμπί στις θέσεις των Όρτα και Ελ Κααμπί! Αρκετοί απόρησαν: «Γιατί πάλι 4-4-2;». Επειδή ο Βάσκος και ο θρύλος δεν συμβιβάζονται με την παράταση! Και οι δύο αυτοί τύποι που μπήκαν στο ματς, λίγο έλειψε να τεζάρουν μια και καλή τους Ισραηλινούς. Το «αχ» ακούστηκε από τον Πειραιά ως την Σερβία, αλλά τα στατιστικά δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης: 17-4 οι τελικές, 11-1 στο α’ ημίχρονο και 6-3 στο δεύτερο!

Στην Μακάμπι είχαν… διαλύσει. Το έβλεπες στα πρόσωπά τους, στην στάση του κορμιού τους μέσα στο γήπεδο και απλώς περίμεναν το τελευταίο χτύπημα για να βγουν νοκ-άουτ. Δέχτηκαν το πρώτο από τον σπουδαίο Γιόβετιτς, αυτόν τον παικταρά που τους έκανε γιο-γιο στην παράταση και γονάτισε με το «παστέλι» του την ομάδα από το Ισραήλ. Και λίγο αργότερα, με τους γηπεδούχους να παίζουν την άμυνα πάνω από τη σέντρα, χρειάστηκε η κάθετη του συγκλονιστικού Έσε στον Μασούρα, ο οποίος αναβίωσε στο γήπεδο της Σερβίας μια παραλλαγή της φάσης στο «Emirates», δίνοντας ένα έτοιμο γκολ στον αγέραστο και ΥΠΕΡΠΑΙΚΤΑΡΟ που λέγεται Ελ Αραμπί!

Αυτά τα παλικάρια, λοιπόν, έκαναν ένα υπέροχο δώρο στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τα γενέθλιά του. Έκαναν εκατομμύρια οπαδούς τους να κλαίνε από χαρά. Και έφτιαξαν την ψυχολογία τους πριν τη διακοπή, όπου θα γεμίσουν τις μπαταρίες τους και θα δουλέψουν για να εμφανιστούν ακόμη καλύτεροι. Χαμηλά το κεφάλι και από… αύριο δουλειά για να φτάσει ο Ολυμπιακός εκεί όπου ονειρεύονται όλοι.



ΥΓ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ! Και αυτά τα 16 ονόματα των παλικαριών και το… 17ο του στρατηγού, έχουν ξεχωριστή θέση στο βιβλίο της ιστορίας του Ολυμπιακού!

Τζολάκη, Ροντινέι, Κίνι, Κάρμο, Ρέτσο, Ορτέγα, Εσε, Τσικίνιο, Ορτα, Γιόβετιτς, Φορτούνη, Μασούρας, Ποντένσε, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί και Ελ Αραμπί, ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους σας! Και σε εσένα, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που μπόλιασες την ομάδα με αυτή τη νοοτροπία και τους έκανες να φαίνονται ΑΝΙΚΗΤΟΙ αυτό το βράδυ!



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x